Sötost från Söraby

Ingredienser
5 kannor nymjölk
Ungefär 3 kkpr löpvatten
2 ägg
1 msk potatismjöl

Beredning
Mjölken uppvärmes godt ljum, hvarefter så mycket löpvatten – ungefär 3 kkpr – tillsättes, att mjölken löpnar på 10-15 min. Den får sedan stå, tills vasslan sjunkit till botten, då osten upptages med ett durkslag och får ligga och rinna af 1 tim. Osten rifves nu på rifjärn, lägges i en förtent koppargryta och får under ständig omrörning koka 3-4 tim vid sakta eld. Strax innan sötosten är färdig, tages 1 kkp af den vid kokningen bildade vasslan, och sedan denna något afsvalnat, vispas däri 2 ägg och 1 msk potatismjöl, hvilket sedan nedröres i sötosten, denna får koka upp, hvarefter den uppslås i en ”kannebunke”, en rund bleckbunke, som rymmer en kanna.

Serveras helst kall antingen i bunken eller ock på fat, skål el d.

Recept från: Mjölnarmor på Stockö kvarn, Söraby, Småland
Upptecknat: 1900 av Märta Wickbom (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se