Sötost från Småland

Ingredienser
18 l oskummad mjölk
50 gr vetemjöl
Löpe
2 ägg

Beredning
Mjölken värmes upp på spiseln, vetemjölet vispas i. Sedan tillsättes löpet och blandningen röres till det skär sig. Då lyftes den av och får stå tills massan börjar ysta sig. Ostämnena röres sönder med visp, blandningen sättes åter på spiseln och får sakta koka upp. Kokas i 3½ timme, redes av med 2 ägg, slås upp och serveras kall.

Recept från: Småland
Upptecknat: 1912 av Greta Bennet (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se