Sötost från Rogberga

Ingredienser
40 lit mjölk
2 msk löpe
6 äggulor
Skorpor
Till formen: ½ msk smör.

Beredning
Mjölken värmes till 32ᵒ då löpet hälles i, och den får stå tills den löpnat ordentligt, omkring 20 minuter. Därefter sönderröres massan så att den blir fint fördelad. Den sättes sedan över elden och får koka omkring 10 tim under flitig rörning.

Massan redes sedan med skorpor och äggulorna, så att den blir lagom tjock. Därefter hälles den i smord form och får stå tills den svalnat, då den garneras med finstött kanel och russin. Den serveras kall.

Recept från: Arrendatorshustru Jenny Pettersson, Rogberga Prästgård, Tenhult, Rogberga, Småland
Upptecknat: 1907 av Gunhild Hagberg (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se