Sötost från Rödön

Ingredienser
2 l nymjölk
1 msk löpe

Beredning
Mjölken kokas upp och får koka 1½-2 timmar, hvarefter den lyftes af elden och får afsvalna till 32ᵒ och löpe tillsättes. När mjölken löpnat ihop, sättes grytan på spisen att koka öfver sakta eld tills osten fått en vacker ljusgul färg, hvartill åtgår 2-3 timmar. Användes på smörgåsbordet.

Recept från: Denna rätt tillagades af bondedottern Katarina Lögdberg, Krokom, Rödön, Jämtland
Upptecknat: 1901 av Elise Mårtensson (Uppsala, 29403:9)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se