Sötost från Oviken

Ingredienser
3 lit nysilad mjölk
2 ägg
2 msk socker
2 tsk löpe

Beredning
Mjölken sätts öfver elden att koka ihop tills det blir 2 lit eller tills den blir lagom tjock och söt. Den hälles sedan upp att svalna tills den får samma temperatur som nysilad mjölk. När den är tillräckligt sval vispas äggen och sockret i. Sist iröres löpet. Mjölken hälls genast i en bleck- eller kopparform och får stå på sidan av spisen att löpna ihop. Den gräddas sedan i svag ugnsvärme omkring 2 tim. Den serveras kall och skuren i skifvor till smörgås.

Recept från: Oviken, Jämtland
Upptecknat: 1908 av Sigrid Broman (Uppsala, 29403:9)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se