Sötost från Ods socken

Ingredienser
3 kannor skummjölk
1 l kärnmjölk

Beredning
Mjölken påsättes. När den kokar upp, ivispas kärnmjölken. Detta får nu koka i 4-5 tim, eller tills det blir tjockt och osten fått en gulbrun färg. Rätt mycket spad måste finnas kvar, ty detta drar sig sedermera in i osten. Hvardags- och kalasmat. Ätes alla tider om året till frukost eller som förrätt till middagen.

Recept från: Bondehus i Ods socken, Västergötland
Upptecknat:  1897 av Anna Rudbäck (Uppsala, 29403:20)

Kommentar: Kärnmjölken måste komma från syrad grädde som har kärnats tlll smör Om inte grädden är syrad eller självsurnad ystar sig inte mjölken.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se