Sötost från Nyed

Sötost från Nyed

Ingredienser
2 kannor mjölk (skummad eller oskummad)
4 msk löpe
1 msk salt

Beredning
Mjölken hällas i en gryta och ljummas till omkring 30ᵒC. Löpen tillsättes hvarpå det hela får stå till dess vassla bildats och synes utefter kanterna på grytan. Alltsammans får sedan koka tills det blifvit ljusbrunt. Serveras i en karott till aftonvard.

Recept från: Hjälphustru Anna Bergsten, Myren, Nyed, Värmland
Upptecknat: 1899 av Signe Bagge (Uppsala, 29403:18b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se