Sötost från Norrbotten

För 6 personer

Ingredienser
4 lit oskummad mjölk
Löpe

Beredning
Mjölken ljummas vid pass 30ᵒ. Löpe tillsättes. Av detta utfaller ostämnet. När massan liknar lös kalvdans flyttas pannan på elden och får koka. Kokningen fortgår till osten bildat hårda klimpar. Vasslan silas ifrån. Osten serveras kall med vispad grädde. Är en mycket vanlig efterrätt vid alla större bondbröllop, husförhör osv inom de övre socknarna i Norrbotten.

Recept från: Norrbotten
Upptecknat:  1912 av Maja Nordmark (Uppsala, 29403:12)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se