Sötost från Norrbärke

För 5 personer

Ingredienser
6 l mjölk, (skummad eller oskummad)
1 msk löpe eller 1 dl löpvatten

Beredning
Mjölken ljummas, löpen tillsättes och mjölken får stå att löpa ihop. Sättes sedan på att koka ungefär 15 min utan att röras om. Ostkakan delas sen med sked sönder i bitar, som få koka i vasslan, tills de blir ljusbruna och vasslan simmig, omkr 1½ timme.

Ätes varm eller kall som förrätt.

Recept från: Matilda Öberg, bondhustru. Gunnars, Norrbärke, Dalarna
Upptecknat: 1905 av Lydia Olsson (Uppsala, 29403:3b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se