Sötost från Gårdsby

Ingredienser
13 l nymjölk
Löpe
3 ägg
1/3 l mjölk
2 stötta skorpor

Beredning
Mjölken hälles i en panna, löpet tillsättes och allt sättes öfver elden att blifva ljumt. Då mjölken ystat sig (”löpnat”) får vasslan väl afrinna. Osten sönderplockas väl och ett ägg tillsättes. Genom att tillsätta ägget till osten, blir denna ej så hård. Allt får nu koka i 5-6 timmar, under det man då och då rör ett tag däri. Då massan kokat ihop, så att blott 1/3 däraf återstår, afredes med äggen, i hvilka man vispar litet mjölk samt ett par väl stötta skorpor.

Skall ätas kall.

Recept från: Af hustrun Johanna Andersson, Gårdsby, Småland
Upptecknat: 1901 av Signe Engström (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se