Sötmjölksost från Funbo

Ingredienser
18 liter nysilad mjölk
1 jumfru löpe (normalt ostlöpe-extrakt)

Beredning
Mjölken värmes ”godt ljum”, hvarefter löpet ihälles och omröres mkt väl. Mjölken får sedan stå omkring 1 tim att ysta. Bäst i en hög mjölkcylinder.

Ystningen sönderröres väl med en slef, hvarefter den upplägges i durkslag med händerna och vasslan urkramas noga. I en ostkorg lägges en duk (tunn handduk) däri packas den urkramade ystningen så hårdt man kan, så att osten blir riktigt tät. Duken bredes öfver och ofvanpå den strös 1 näfve fint salt.

Får ligga så 1 dygn, vändes sedan och saltas på andra sidan. Efter åter 1 dygn upptages osten ur korgen och lägges på en breda, öfverbredd med en handduk, vändes 2 ggr varje dag.

Om den möglar, tvättas den väl med konjak och vatten. Kan ätas efter en månad.

Recept från: Hemmansegaren Efraim Eriksson, Ernevi, Funbo, Uppland
Upptecknat: 1898 av E Östman

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se