Sand-ost från Färnebo

Ingredienser
1 msk fragg-ost (hopkokt vassla)
¾ lit kärnmjölk
2 msk mjöl (hvete)

Beredning
Fragg-ost och kärnmjölk sättes öfver elden och får koka 1 tim el tills det är en tjock gröt. Mjölet iröres och får koka ett par minuter hvarefter osten är färdig. Arbetas tills den blir kall, upplägges och formas på fat.

Osten tillagas efter en kärning då man hade tillgång till kärnmjölk. Användes mycket allmänt såsom pålägg på smörgås.

Recept från: Bergsmansänka Finngårdarna, Färnebo, Värmland
Upptecknat: 1900 av Ellen Böös (Uppsala, 29403:18b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se