Rörost från Njurunda

Ingredienser
13 kannor nymjölk
2 tsk ostlöpe
3 msk socker
¼ tsk kardemumma
8 ägg
2 liter söt grädde

Beredning
Mjölken uppvärmes till 33ᵒ Celsius, då ostlöpet tillsättes. Sedan får den stå 10-15 minuter, då ostmassan uppröres i små eller stora bitar, hvarefter den får koka i 8 timmar. Äggen uppvispas och blandas med grädden och nedröres i ostmassan, och kryddorna tillsättas. När det hela är färdigt, är det ungefär 2½ kanna. Rörosten användes till smörgås.

Recept från: Bonden J Söderberg, Njurunda, Medelpad
Upptecknat: 1902 av Ulla Ruuth (Uppsala, 29403:11)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se