Rifven ostkaka från Askeryd

För 20 personer

Ingredienser
20 lit nymjölk
1 hg socker
5 sötmandel
5 bittermandel
6 hela ägg
6 äggulor
1½ lit grädde
½ kg hvetemjöl
1 msk löpe

Beredning
Mjölken uppvärmes till 40 gr, hvetemjölet ivispas, alltsammans drifves genom en sil och löpet iröres sakta. Massan får sedan stå tills den stannat, då den omröres. När ostmassan sjunkit till bottnen, upptages den med ett durkslag så vasslan får väl afrinna. Massan lägges i den form man skall grädda kakan uti, sönderröres väl med en gaffel, sockret, kryddorna och de väl vispade äggen iröres samt grädden.

Gräddas i god ugnsvärme 1 tim. Serveras varm med sylt eller saftsås.

Recept från: Arrendatorshustru Kristina Johansson, Askeryd, Småland
Upptecknat: 1902 av Selma Gustafsson (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se