Ostvälling från Bergsjö

Ingredienser
3½ lit oskummad mjölk
2 msk hvetemjöl
1 tsk ostlöpe
1 tsk salt
2 tsk socker

Beredning
2½ kit af mjölken värmes, ostlöpen hälles i, och den får stå att löpa tillsammans. Då den stelnat, skäres den, så det blir bra stora klimpar. Får så ett uppkok. Vasslan hälles af och den återstående delen af mjölken tillsättes. Mjölet vispas ut med litet mjölk och röres ner i vällingen och får så koka omkring 10 minuter.

Smaksätts med salt och socker.

Recept från: Tillagad af bondedottern Kristina Larsson, Bölåsen, Elgered, Bergsjö, Hälsingland
Upptecknat: 1903 av Agnes Pontén (Uppsala, 29403:8)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se