Ostkaka från Visnums-Kil

Ingredienser
10 lit nysilad mjölk
6-7 msk hvetemjöl
1 msk löpe
3 ägg
Socker
1 qvarter grädde
Kardemumma
Kanel

Beredning
9 lit af mjölken jämte mjölet vispas tillsammans i ett fat. Den andra mjölken uppvärmes till 33ᵒ, löpet tillsättes samt får stå en stund, under det man allt emellanåt rör om. När det löpnar, sätts det öfver elden en liten stund. Alltsammans hälles härefter i en smord bunke och sätts in i ugn att halfgrädda. När kakan är gulfläckig, tages den ut och en afredning bestående af 3 ägg, socker, grädde, kardemumma och kanel hälles öfver. Sätts åter i ugn och får grädda i svag ugnsvärme omkring en timme.

Recept från: Lagad af hustru Anna Karlsson, Silltorps gård, Visnums-Kil, Värmland
Upptecknat: 1912 av Gerda Carlsson (Uppsala, 29403:18b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se