Ostkaka från Tuna

För 15–20 personer

Ingredienser
10½ liter nymjölk
4 ägg
425 gr hvetemjöl
25 gr sötmandel
38 gr socker
1/3 lit grädde
25 gr löpe (kalflöpe)

Beredning
9 lit nymjölk ljummas. Den öfriga mjölken vispas med mjölet och 2 hela ägg och detta blandas nu till den ljumma mjölken. Löpet lägges i en linneduk och urkramas nu i mjölkblandningen. Under tiden röres mjölken, tills man ser att den börjar tjockna och skära sig. Mjölken får nu stå 20-30 minuter eller tills den fullständigt löpnat. Ostmassan upptages och vasslan från silas. I en djup rund järnpanna lägges en duk så stor att den skyler pannans botten och kanter. I pannan lägges nu först ett lager af ostmassan – därpå hälles grädden hvilken förut är uppvispad tillsammans med de 2 öfriga äggen och så beströs det med sockret och den finrifvna mandeln. Så åter ett lager af ostmassan, grädden, sockret och mandeln och på detta sätt förfares till pannan är full. Skulle blandningen se tunn ut kan man fråntaga något af grädden. Kakan insättes att gräddas och när den är halfgräddad – lägges en duk i en annan panna med samma storlek. Kakan stjälpes nu häri med den mest gräddade sidan uppåt.

Insättes nu att färdiggräddas och återgår därtill ungefär ½ timme. Serveras som efterrätt vid större kalaser.

Recept från: Torparhustrun Isa Pettersson, Holmen, Tuna, Småland
Upptecknat: 1900 av Nancy Envall (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se