Ostkaka från Tjureda

Ingredienser
12 lt mjölk
3½ hg mjöl
Drygt 4 tsk löpe
5 ägg
1 lt grädde
Mandel efter smak
3 kkp socker

Beredning
Mjölet röres ut i lite kall mjölk, resten värmes, lite mer än ljummig och avredningen hälles i. Löpen löses upp i kallt vatten och hälles i under flitig omrörning i den varma mjölken. Blandningen får sedan stå till den löpt samman, och det ser man därpå att det släpper vid kanterna och vasslen stiger upp. Man rör då om så att osten sjunker. Det får återigen stå en stund och så hälles vasslan väl bort. Äggen vispas upp och blandas med grädden, mandeln skalas och hackas och så röres detta ner jämte sockret. Smeten arbetas därefter väl så att inga stora klumpar finnas. Hällas upp i en smord form och gräddas i god ugnsvärme ungefär 1 tim. Serveras kall med vaniljsås eller sylt.

Recept från: Korpral Franz, Tjureda, Småland
Upptecknat: 1908 av Emy Rappe (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se