Ostkaka från Svarttorp

För 6 personer

Ingredienser
5½ lit sötmjölk
1½ msk vetemjöl
2½ msk löpe
5 ägg
5 kkp tjock grädde
50 gr sötmandel
Socker efter smak
Till formen: 1½ msk smör

Beredning
Mjölken uppvärmes så mycket som till degspad, mjölet vispas i, varefter löpet slås däri. Man rör om ett slag och låter det hela stå att löpna ung 20-30 min. Med en kniv eller gaffel rörs i osten, sakta och varsamt, vasslan hälles av. Osten kramas i en duk i en ostkorg. När vasslan är väl urkramad, rives osten. Äggen vispas kraftigt ½ timme, varefter man sätter till grädden och vispar ytterligare en stund. Ju längre man vispar, desto bättre. Är grädden tunn, kan man taga ytterligare 1 msk mjöl. De uppvispade äggen och grädden, jämte socker, rivna mandeln blandas med den rivna osten, hälles i väl smord form. Gräddas i lagom ugnsvärme ung 1 tim. Serveras varm el kall med sylt, saftsås, vaniljsås el vispas grädde.

Recept från: Klas Gustafsson och Olivia Karlsson, Svarttorps Norrgård, Svarttorp, Småland
Upptecknat: 1915 av Asta Lundin. Uppsala 29403:15

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se