Ostkaka från St Tuna

Ingredienser
8 lit nymjölk
5 ägg
2 msk löpe
2 msk hvetemjöl
2 tsk stött kardemumma
1/3 lit grädde, socker

Sås: 1 msk smör, 1 msk mjöl, 1/3 lit grädde

Beredning
Mjölken påsättes och får endast bli ljum. 3 ägg, löpe och mjöl vispas väl tillsammans och hälles under vispning i den ljumma mjölken. Lock pålägges och det får stå tills det blir ystning. Osten silas sedan upp och vasslan får väl afrinna. I en väl smord form hälles osten. De öfriga äggen, kryddorna och grädden samt socker efter smak vispas tillsammans och slås öfver osten. Gräddas sedan i varm ugn tills den fått en vacker gulbrun färg, eller ungefär 20 min. Då den är nära färdig uttages den och öfverströs med socker och finstött kanel. Får sedan grädda färdig.

Beredning av sås: Smöret och mjölet röres tillsammans och grädden påspädes. Får ett godt uppkok och kryddas efter smak med socker, kanel och ingefära.

Recept från: Spel Karl Andersson, bonde, Mats Knuts, St Tuna, Dalarna
Upptecknat: 1898 av Ester Ekman (Uppsala, 29403:3b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se