Ostkaka från Sandseryd

För 6 personer

Ingredienser
5½ lit mjölk
2 hg vetemjöl
1 dessertsked löpeextrakt

Äggstanning:
3 ägg
½ lit mjölk
1½ msk mjöl
1 msk socker
2 kardemummor

Till formen: 1 msk smör

Beredning
Mjölken slås i en kastrull, som sättes öfver elden, tills mjölken blifvit ljum, då den aflyftes. En half lit af den ljumma mjölken hälles af, och häri uppvispas mjölet, hvarefter det slås i kastrullen. Ostlöpeextrakten röres upp i ett par msk mjölk och röres sakta ned med en visp. Alltsammans får stå en stund, tills mjölken löpt ihop.

Recept från: Bonden Johanson, Nyaarps gård, Månestorp, Sandseryd, Småland
Upptecknat: 1906 av Alva Hellberg (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se