Ostkaka från Rude, Tuna

För 5 personer

Ingredienser
2 kannor nymjölk
1 liten tsk löpe, köpt
4 ägg
½ tsk kardemumma
2½ kkp mjölk
½ tsk riven citronskal
½ kkp socker
½ tsk salt
1 rågad kkp hvetemjöl
½ msk smör till formen

Beredning
Mjölken uppvärmes tills den blir ljum eller omkring 33 gr, då löpet tillsättes. Man flyttar dock grytan på sidan om spisen innan man tillsätter löpet. Mjölken får stå 15 min innan ostmyssja (ostmassa) bildas, sedan omröres det, så att ostmassan lägges på sikt, så att vasslan får afrinna. Man vispar därefter upp äggen, rör däri sockret, citron.

Recept från: Hemmansägarehustru Gerda Mikaelsson, Rude by, Tuna, Medelpad
Upptecknat: 1902 av Anna Söderbaum (Uppsala, 29403:11)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se