Ostkaka från Rogberga

Ingredienser
15 lit mjölk
1 msk löpe
2 kkp grädde
6 ägg
½ kg vetemjöl
1 hg socker
Til formen: 1 msk smör

Beredning
14 lit av mjölken värmes till 33ᵒ. 3 av äggen, mjölet, den övriga mjölken samt löpet vispas tillsammans samt iröres i mjölken som ställes vid sidan av elden. Man håller sedan på att röra ända tills mjölken skär sig. Massan får så stå omkring 10 minuter, varefter osten nedröres och en del vasslen borttages. Massan får nu återigen stå omkring 5 minuter, varefter osten nedröres och änu litet av vasslen borttages. Sedan får massan ännu en gång stå 5 min, varefter osten tages upp, lägges i ett durkslag och får avrinna, dock ej så länge att all vasslen rinner av. Massan lägges sedan i en smord form och ställes in i ugnen och får stå ungefär ½ timme. Sedan tager man ut den, häller av en del av vasslen och slår massan tillbaka i grytan. De övriga äggen vispade tillsammans med grädden iröres tillika med sockret. Formen smörjes ånyo, massan hälles i och den sättes in i ugnen att grädda 1½-2 timmar.

Kakan serveras varm med sylt eller vaniljsås.

Recept från: Arrendatorshustru Jenny Pettersson, Rogberga Prästgård, Tenhult, Rogberga, Småland
Upptecknat: 1907 av Gunhild Hagberg (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se