Ostkaka från Ödsmål

Ingredienser
5 kannor nymjölk
1½ hg mjöl
5-6 ägg
8 öre ostlöpe

Beredning
Mjölken ljummas. Äggen, mjölet röres ut med lite kall mjölk och vispas ner i den varma mjölken och blandar det riktigt väl. När det är väl omblandat rör man ner ostlöpen, och rör försiktigt till det börjar skära sig, då det får stå över svag eld. När det skurit sig riktigt tar man upp det och lägger det fösiktigt i en ostkorg, i vilken man förut lagt en linneduk. När vasslan riktigt runnit ut lägger man massan i en väl smord form, och gräddas i medelmåttig ugnsvärme.

Recept från: Recept fått av fru Svensson, gift med lantbrukare Martin Svensson på Gröteröd, Ödsmål, Bohuslän
Upptecknat: 1912 av Elsa Örnmark (Uppland, 29403:2)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se