Ostkaka från Höreda

Ingredienser
10 liter mjölk – helmjölk
4 hekto vetemjöl
3 kaffekoppar sockervitt ej farin
15 styck söt- och bittermandel (hälften av vardera)
8-10 st ägg
1 liter tjock grädde
Två matskedar ostlöpe extrakt eller en tesked hemmalöpe – kalvlöpe

Beredning
Mjölken värmes till 35 gr. Mjölet vispades oppi kall mjölk och hälldes i den varma mjölken innan löpe hälldes i. Löpet om det var kalvlöpe, silas väl och under varsam kringröring hälldes detta i mjölken. Sedan får denna massa stå en halv till en timma eller tills ostmassan släpper kanterna. Så omröres massan och vasslan från silas med durkslag. Så ihälles i den nu genom omrörningen finkorniga massan grädden, ägg, socker och den kokta och finmalda mandeln blandas in. Somliga föredrag en grövre ostmassa – detta är en smaksak. Innan har en väl förtennad kopparbunke i lämplig storlek smorts väl med smör samt uppvärmts i ugnen. ”Smeten” eller massan ihälles i bunken och denna sättes varsamt in i den lagom!! varma ugnen ej alltför het ugn. Är den alltför het höjer ostmassan sig för hastigt. Den måste vara väl genom bakad även i mitten. Det finns ju flera variationer på ostkakerecept. Så kan tagas skummad mjölk istället för helmjölk och mindre ägg och grädde, men är massan för ”skrin” – mager, gnisslar det mellan tänderna då den äts och är det för många ägg blir den för äggstark och den säregna goda ostkakesmaken är borta.

Recept från: C V Halldin (född 1869), Höreda, Småland
Upptecknat: 1949 (Uppsala, 19902)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se