Ostkaka från Hjulsö

För 12 personer

Ingredienser
8 lit oskummad mjölk
4 ägg
2 ½ kkp grädde
2 ½ kkp vetemjöl
6 tsk strösocker
2 tsk ostlöpe
4 msk smör

Beredning
7 liter mjölk hälles i en kastrull och uppvärmes till omkring 40 grader. Två ägg vispas väl upp, resten av mjölken, ½ kkp grädde, mjölet och löpet tillsättes. Mjölken lyftes av elden och de sammanvispade ingredienserna nedröras. Man rör därefter sakta om tills iosten börjar fällas ut. Då pålägges locket och alltsammans får stå i 10 min. Ostmassan röres därefter försiktigt sönder med en stålvisp. Vasslan från silas. Osten, som ej får vara för hårt urkramad, lägges i en väl smord form och insättes i ugnen omkring 40 min tills den höjt sig. 2 ägg, 6 tsk socker och 2 kkp grädde sammanvispas väl. Formen tages ur ugnen, den översta skorpan på osten skäres bort och äggsmeten hälles över. För att ostmassan och äggsmeten bättre skola blanda sig, skär man något i massan med en kniv och formen omskakas försiktigt. Den insättes åter i ugnen och får grädda i 20 minuter eller tills den får vacker färg. Serveras varm med sylt.

Recept från: Fru Matilda Andersson, Sörvik, Hjulsjö, Västmanland
Upptecknat: 1911 av Hildur Andersson (Uppsala, 29403:21a-b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se