Ostkaka från Hälsingtuna

Ingredienser
5 kannor (15 liter) oskummad mjölk
6 msk vetemjöl
Litet saffran
1 msk ostlöpe
1 msk socker
1-3 ägg

Beredning
I litet af mjölken, omkring 1 liter, smältes mjölet tillika med sockret och de uppvispade äggen. Den öfriga mjölken ljummas, hvari saffranet upplöst i litet brännvin ilägges. Löpet tillsättes nu och alltsammans blandas väl. Man rör i blandningen till dess man ser, att det börjar löpa. När det nu börjar löpa, tas vispen bort och blandningen får stå en stund, hvarefter den återigen omröres. Då skiljes osten och vasslan åt. Osten slås upp i en smord form och gräddas i medelmåttig ugnsvärme ljust gulbrun. Under gräddningen afgifvas vassla, men den slår man af efter hand, som den pressas ut. Kakan serveras som både mellan- och efterrätt med saftsås. Denna rätt användes här vid kalasen, men under slåttertiden är ostkakan en stående rätt både morgon, middag och kväll.

Recept från: Torparen och fabriksarbetaren Per Holmgren, Hällsäter, Hälsingtuna, Hälsingland
Upptecknat: 1897 av Maria Pettersson (Uppsala, 29403:8)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se