Ostkaka från Hakarp

Beredning
I 10 liter sötmjölk ivispas en tekopp (2 kaffekoppar) vetemjöl. Mjölken sättes över elden och ljummas upp till 37 à 40ᵒ. Därpå ihälles 2 matskedar ostlöpe och omröras. Lock pålägges och grytan får stå orörd 15 minuter (ungefär). Därefter omröres mjölken och får stå ytterligare 15 minuter. Innehåller upphälles i en silduk och osten pressas så vasslan avrinner. Därefter hälles osten tillbaka i grytan (som då ej får stå på spisen), sönderraspas (sönderrives). 5 à 6 ägg vispas tillsammans med ½ liter grädde, ett par matskedar socker (efter smak), 1 kopp gräddmjölk, 1 matsked vetemjöl och 1 handfull skållad och stött sötmandel samt några (skållade och stötta) bittermandlar. Detta blandas noga med osten. Det hela hälles i en smord form och insättes i ej för varm ugn och gräddas i ½ timma, eller något mera, tills den får lagom färg. Kakan ätes med vaniljsås, sk ostkakevsås, eller sylt. Ostkakan är ej så god då den är nybakad som den är någon dag efteråt, då den uppvärmes över vattenånga.

Olika husmödrar tillaga ostkaka på olika sätt.

Recept från: Hakarp, Småland
Upptecknat: 1926 av Axel Forsström (Uppsala, 1363)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se