Ostkaka från Gränna

Ingredienser
4 kannor söt mjölk
1 stop mjölk
5 à 6 msk socker
6 ägg
7 msk hvetemjöl
2 msk löpe
1 kvarter grädde

Beredning
Mjölken ljummas, 3 af äggen uppvispas jämte mjölet och mjölken (stopet) samt nedhälles i den varma mjölken, därefter nedröres löpet och massan får ståt tills den blifvit bra tjock, hvartill beräknas ½-3/4 timme.. En handduk bredes öfver ett ostkar, hvari den ystade mjölken tömmes, så att vasslan får rinna af, hvarefter osten tas upp och blandas med de uppvispade äggen, sockret och grädden.

Om man så vill, kan finstött kanel, kardemumma eller finhackad mandel äfven nedröras i smeten.

En form smörjes med smör och i denna slås blandningen, samt insättes i god ugnsvärme att grädda ungefär 13/4 à 2 timmar.

Serveras antingen kall eller varm, med eller utan sås.

Recept från: Tillagad af Tilda Johansson, Uppgrenna södergård, Gränna, Småland
Upptecknat: 1906 av Elin Vinter (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se