Ostkaka från Friggeråker

För 9 personer

Ingredienser
2,6 l nymjölk
2,6 l skummjölk
2 ägg
2 ”näfvar” hvetemjöl
0,5 l löpvassla
1 knifsudd muskot
2 msk socker
3 ägg
1 kkp nymjölk

Beredning
Af mjölken tages undan ungefär ½ liter i en bål. Den öfriga slås i en kittel o värmes så mycket, att man kan hålla handen i den utan att bränna sig. Kitteln lyftes af elden. Två ”näfvar” hvetemjöl o 2 ägg vispas tillsammans med den fråntagna halfva litern mjölk. Allt sammans slås ner i den värmda mjölken. Löpet tillsättes o omröres. Den skurna massan får nu stå tills den samlat sig i midten af kitteln, så att det blir ett mellanrum af ungefär tre cm från kanten rundtomkring. Kitteln sättes nu åter på elden, man rör sakta, så att osten ej sjunker till botten, men ej eäller går sönder, tills det helt lätt kokar. Då upptages osten med en hålslef, lägges på en hålsikt o vasslan får rinna af. Något litet af vasslan må gärna stanna kvar, kakan blir då lösare. Osten lägges undan sedan i en bål, muskot och socker tillsättes. Tre ägg o en kkp ny mjölk vispas tillsamman o tillsättes i bålen.

Alltsammans hälles nu i en rund bleckform o gräddas i ganska varm ugn, tills kakan höjt sig o fått en vacker gulbrun färg. Innan kakan insättes i ugnen, nedskjutas ostplockarna, som annars lätt krämas. Serveras varm med sylt eller kall vanilj- eller äggsås.

Recept från: Tillagad af ”kära mor” Amanda Blomström i Skrivaregården, Friggeråker, Västergötland
Upptecknat: 1901 av Maria Stigell (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se