Ostkaka från Dalhem

Beredning
10 liter oskummad mjölk, 4 händer vetemjöl (så mycket man kan hålla i den knutna handen) vispas i den ljumma mjölken. 5 matskedar löpe tillsättes. Efter en timme eller tills det ”släpper kanterna” i kitteln, rör man om några gånger. Då ostmassan sjunkit, silas all vasseln ifrån.

1 hg sötmandel och 8 bittermandlar skållas och malas, 2 kaffekoppar socker, 6 ägg vispas ned i en halv liter grädde. Alltsamman blandas i den finfördelade ostmassan, tömmes i smörad form och gräddas först i varm, sedan i medelvarm ugn.

Recept från: Dessa recept är efter min mormor Sofia Hertzog, Dalhem, Småland, f 1840
Upptecknat: 1929 av Annie Andersson (Uppsala, 24205)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se