Ostkaka från Bjurtjärn

Ingredienser
10 lit nymjölk
4 ägg
425 gr mjöl
4 msk löpe
2 msk smör
½ lit grädde

Sås till ostkakan:
1 lit grädde
4 äggulor
Socker
Kardemumma
Kanel

Beredning
Mjölken värmes tills den blir ungefär ”kovarm”. Äggen vispas upp med lite mjölk och mjölet och hälles i den ljumma mjölken. Löpe hälles i den ljumma mjölken. Löpe hälles uti. Med en slef röres tills det börjar tjockna, då lock pålägges och får stå till massan riktigt skurit sig. Nu frånsilas massan. En form smörjes med smör, osten lägges häri och insättes i ugnen ungefär 1½ timme. Innan den är färdiggräddad häller man på litet grädde.

Beredning av sås:
Grädden kokas upp. Äggulorna vispas, grädden slås på och alltsammans hälles i en kastrull att sjuda. Smakas af med kardemumma, socker och kanel.

Recept från: Hemmansägare Nilsson, Bjurtjärns gård, Bjurtjärn, Värmland
Upptecknat: 1906 av Ebba Carlsson (Uppsala, 29403:18b03)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se