Ostkaka från Bankeryd

För 40 personer

Ingredienser
18 lit nymjölk
1 lit grädde
Löpe
10 st ägg
4 kkp socker
5 kkp hvetemjöl
20 st söt-och bittermandel
Till formen: 2 msk smör

Beredning
Mjölken ljummas i en kittel. Mjölet vispas i kall mjölk, däri löpet också lägges. Detta hälles i den ljumma mjölken och omröres. Då mjölken löpnat, röres osten sönder, som sjunker till botten och vasslan hälles af. Ägg, socker, mandel och grädde tillsättes till osten. När alltsammans är väl blandat, slås massan i en väl smord form. Den sättes in i en väl smord form. Den sättes in i lagom ugnsvärme och gräddas i 1½ timme.

Recept från: Hälftenbrukare Johan Andersson, Attarps säteri, Bankeryd , Småland
Upptecknat: 1905 av Elin Bergström (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se