Ostkaka från Attarps säteri i Bankeryd

Ingredienser
7 lit söt mjölk
7 lit skummjölk
1 kg hvetemjöl
½ kkp naturl löpe
3 kv grädde
2 kkp socker
30 gr sötmandel
6 ägg
Till formen: 3 msk smör
3 dcl grädde

Beredning
3 lit mjölk tages undan, det öfriga slås i en kittel och värmes upp till 18 à 20 gr Celcius. De 3 lit som tagits undan, vispas tillsammans med mjölet och nedröres sedan i den öfriga mjölken. Löpen hälles därpå uti, och man rör väl omkring mjölken, så att löpen blandas väl däri. Sedan får mjölken stå och löpna en stund. Osten, som då bildats, tages upp med hålslef eller durchslag, och man silar väl bort all vassla. Osten kramas och plockas sedan sönder mycket väl så att den blir smågrynig. Äggen, grädden, sockret och den skalade och rifna mandeln, vispas väl tillsammans och osten nedröres däri. En stor rund form smörjes med smör och smeten slås ned därute, grädden slås öfverst, och kakan gräddas i lagom ugnsvärme i ung 1 tim, tills den har gått upp i mitten.

Recept från: Hälftenbrukare Johan Andersson, Attarps säteri, Bankeryd
Upptecknat: 1904 av Anna Räf (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se