Morskost från Tösse

Ingredienser
2 lit oskummad mjölk
1 tsk löpe
1 msk hvetemjöl
2 äggulor
1 dcl grädde

Beredning
Mjölken värmes till 33 gr, löpe hälles då i och grytan lyftes af elden, hvarefter mjölken får stå ½ timme och löpna. Grytan sättes sedan öfver stark eld och man rör något i den, så att osten ej lägger sig vid bottnen. När det kokat upp flyttas den öfver svagare eld (endast så stark att kokningen underhålles). Då behöfver man ej röra i den, förrän osten börjar tjockna till. Då den blifwit så tjock som en stadig gröt vispar man i äggulorna, grädden o hvetemjölet. Sedan får allt koka, hvarefeter det slås upp i passande kärl att kallna.

Ätes till smörgåsen.

Recept från: Hustru M Engelbektsson, mannen kyrkovärd, Tösse, Dalsland,
Upptecknat: 1905 av Aina Freudenthal (Uppsala, 29403:4)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se