Messmör från Vännäs

Beredning
Ostvassla hälles i en järngryta och får koka upp. När den kokat upp bildas alldeles som en ystad massa, som skummas af. Vasslan får koka ihop tills den blir en tjock brun gröt, då man häller ner ostmassan och rör i grytan med en spade. Messmöret får så koka tills det blir riktigt tjockt och lägges då upp i et trätråg.

Man sätter då till lite socker, efter smak, och arbetar med en spade, tills det blir kallt.

Förvaras i stenkrukor och användes på smörgås, då man innan man använder det, bör blanda det med lite socker och vispad grädde.

Recept från: Hos bondhustrun Karin Olsson, Vännäs, Västerbotten
Upptecknat: 1903 av Thyra Härdelin (Uppsala, 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se