Löp-pannkaka från Rö

För 5 personer

Ingredienser
1 1/3 l skummjölk
1 ägg
1 msk socker
5 stk stötta kardemummor
7 msk hvetemjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 ½ mak löpe

Beredning
Hälften af mjölken tages. Häri vispas hvete- och potatismjölet. Socker, salt, kardemumma och ägg tillsättes. Den andra hälften af mjölken uppvärmes och tillsättes, så att alltsammans blir ljumt, då löpet under rörning ihälles. Alltsammans slås nu i en form; får stå några minuter tills man ser att det riktigt löpt samman, då man insätter formen i varm ugn att gräddas ungefär 1 timma.

Recept från: Arrendatorn J Sand, Rö prästgård, Uppland
Upptecknat: 1899 af Frida Österberg.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se