Krösost från Enköpings-Näs

Ingredienser
1 msk smör
1 kkp vatten
3 stop söt mjölk
4 kkpr sur mjölk el kärnmjölk
2 ägg
2 msk hvetemjöl

Beredning
Smöret smältes i grytan hvarefter vattnet påspädes. Därpå islås den söta mjölken som får koka upp. Under tiden vispar man tillsammans 1 kkp af den sura mjölken med 2 ägg och en rågad mask hvetemjöl och slår häri resten af den sura mjölken. Allt detta slås nu i den kokande mjölken som då ystar sig. Skulle den ej ysta sig, islås litet ättika.

Alltsammans får koka tills osten försiktigt frånskiljes i durkslag el dylikt. Den får sedan kallna. Skäres i skifvor och ätes till smörgås. Ätes ock med socker och kanel eller med sirap.

Recept från: Madam Karlsson, Bärby, Enköpings-Näs, Uppland
Upptecknat: 1901 av Estrid Frigell

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se