Kärnmjölksost från Tveta

Ingredienser
2 kannor mjölk
1 kanna kärnmjölk
2 ägg
1 msk smörsalt

Beredning
Mjölken ljummas, saltet tillsättes. Kärnmjölken och äggen uppvispas och slås till mjölken, som värmes ytterligare något. Vasslan frånsilas väl. Ostmassan packas in i en bleckform med hål och lock sk färskostform och får ligga några timmar. Uppskäres i skifvor och ätes till smörgås.

Recept från: Hustrun Augusta Andersson, Tveta, Värmland
Upptecknat: 1903 av Elvira Friberg (Uppsala, 29403:18b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se