Gumm från Funäsdalen

Beredning
Då man ska göra gumm, då har man sötmjölk i en stor kopparkittel (blankskurad, ej förtent) och ljummar den och har i tjesvattnet (löpen), sån det blir ost. Osten tar man upp i ett tråg, och så kokar man vasslen tills den börjar bli lite brun (men ej tjock som messmör). Då lägger man ner osten och kokar alltihop tillsammans. Man mosar sönder osten då med en slev. Man kokar tills det blir som en tjock välling. Man kan nästan skära den i skivor sen.

Gumm kokades till högtidliga tillfällen, till jul och så och till bröllop skulle det alltid vara.

Recept från: Bondeänkan Karin Nilsson (född 1874) i Funäsdalen, Härjedalen

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se