Färskost från Norberg

För 5 personer

Ingredienser
4 liter skummjölk
1/3 liter sur kärnmjölk
1 tsk salt
En äggula

Beredning
Mjölken slås i en kastrull för att koka. När denna börjar sjuda, ihälles den sura kärnmjölken, i hvilken förut är vispad en äggula. Med en träslev röres sakta om, tills mjölken kokar. Osten afskiljer sig nu och kommer upp till ytan. När den nu fått ett godt uppkok, aflyftes den. Osten frånsilas, tillsättes med salt, samt röres en stund.

Recept från: Jordbrukaren Karolina Ersson, Rosendal, Norberg, Västmanland
Upptecknat: 1898 av Hulda Pettersson (Uppsala, 29403:21b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se