Stufvade kålrötter från Stora Tuna

För 8 personer

Ingredienser
5 stora kålrötter
1 stop vatten
1 msk mejram
1 tsk stött kryddpeppar
½ skålpund salta fläsksvålar
3 msk hvetemjöl
1 msk sirap

Beredning
Fläsksvålarna sönderskäras i fyrkantiga bitar samt få koka i häften af vattnet (det öfriga vattnet användes att späda med) ¾ timme, då de i tärningar skurna rötterna iläggas. Alltsammans får nu koka 1½ timme, då afredningen bestående af mjöl och vatten noga iröres, så det ej blir klimpigt. Rätten är nu färdig att afsmakas med mejram, sirap och kryddpeppar.

Recept från: Lagadt av bondhustrun Anders Karls Johanna Andersdotter, Stora Tuna, Dalarna
Upptecknat: 1899 av Maria Lundberg (Uppsala, 29403:3b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se