Slantakål från Jönköping

För 7 personer

Ingredienser
20 st hvitkålsblad
1 knippa dill
½ kg fläskkorf
4 lit vatten

Klimp:
1 kkp nymjölk
1 ägg
2 kardemummor
4 msk hvetemjöl
¼ tsk salt
½ tsk socker

Beredning
Vatten hälles i grytan och korfven ilägges. När vattnet kokar, ilägges den väl sköljda och i bitar skurna kålen tillika med den sköljda och groft hackade dillen. Klimpen ilägges med sked i soppan och får koka 10 min.

Då kålen är färdigkokt, hvartill åtgår 1½-2 timmar, afsmakas den.

Beredning av klimp:
Ägget och mjölken vispas tillsammans. Socker, salt och kardemummor tillsättes och mjölet nedröres.

Till servering. Fläskkorf.

Recept från: Arbetarehustru Maria Svensson, Jönköping, Småland
Upptecknat: 1901 av Judit Bergström (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se