Kytsnepe från Lummelunda

För 6 personer

Ingredienser
6 lit vatten
½ kp krossgryn
1 stor kålrot
3 stora palsternackor
½ liter nymjölk
1½ kg salt svinkött af lägg
½ liter potatis
5 stora morötter
½ kkp hvetemjöl

Beredning
Köttet nerlägges i det kalla vattnet och kokas först omkring 1 timme; derpå nerlägges den skalade och i bitar skurna potatisen samt de rensade rotfrukterna.

När köttet och rotfrukterna äro färdigkokta, afredes soppan med hvetemjölet utrördt i mjölken.

Soppan får ett godt uppkok, afsmakas om den lagom salt samt serveras.

Recept från: Fiskarehustru Emma Andersson, Kams, Lummelunda, Gotland
Upptecknat: 1902 av Selma Gustafsson (Uppsala, 29403:5)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se