Knåpvälling från Hafverö

Ingredienser
2 hg salt fläsk
1 medelstor kålrot
1 lit potatis
3 lit vatten
8 msk hvetemjöl

Beredning
Roten och potatisen sköljes och skalas, skäras liksom fläsket i tärningar, hvilka påsättas i kallt vatten att kokatills de äro fullt mjuka. Hvetemjölet utröres med så mycket kallt vatten, att det bildar en tjock smet, hvilken skedvis tillsättes den kokande vällingen. Sedan klimparne erhållit ett godt uppkok, är vällingen färdig. Användes såsom dubbelrätt till middag, såväl sommar som vinter.

Recept från: Torparen A Eriksson, Hafverö, Medelpad
Upptecknat: 1897 af Stina Sahlin (Uppsala, 29403:11)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se