Grönkålssoppa från S Vram

För 5 personer

Ingredienser
½ kg grönkål
1 kilo salt kött el rökt kött
½ kkp havregryn el korngryn

Beredning
Köttet lägges i vatten kvällen förut. Det kokas sedan i så pass mycket vatten att det godt står öfver köttet. Sättes på 2 timmar ungefär innan det serveras. När köttet kokat ½ timme ilägges grynen. Grönkålen sköljes, rensas; de grofva stjälkarna borttages och males sedan i kvarn 1 gång. Därefter kramas saften ur grönkålen mycket väl, ty saften får ej vara med. ¾ timme innan soppan serveras, upptages köttet, mera vatten spädes på och grönkålen ilägges i soppan sedan soppan först kokat upp. När den är färdig serveras den med köttet, som lägges upp särskildt.

Recept från: Hos snickaren Ahlström, Billesholms grufva, S Vram, Skåne
Upptecknat: 1899 av M F Schwartz (Uppsala, 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se