Bullervälling från Haga

För 5 personer

Ingredienser
1 kkp helgryn
1 lit vatten
1½ lit mjölk
3 morötter
1 kålrot
Salt

Till afredning:
½ lit mjölk
2 msk hvetemjöl

Beredning
Grynen påsättas i det kalla vattnet tillsammans med mjölken att koka väl en ½ timme, hvarefter de ansade och i långa strimlor skurna rotsakerna läggas i. När dessa äro kokta, afredes vällingen –m jölet vispas i den kalla mjölken och nedröres – hvarefter den får ett uppkok. Vällingen afsmakas med salt.

Recept från: Torparen Johan Björklund, Torsvik, Haga, Uppland
Upptecknat: 1904 av Anna Engstrand (Uppsala, 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se