Bensoppa från Valbo

För 8 personer

Ingredienser
Köttben
4 lit vatten
2 kkp helgryn
Kålrötter
Morötter
2 lit mjölk
Hvetemjöl
Salt
Rå potatis

Beredning
Köttbenen kokas i vattnet tills spadet blir simmigt, då det silas. Spadet påsättes åter, när det kokar tillsättes kålrötter och morötter väl ansade och skurna i bitar. När detta är halfkokt tillsättes den råa och skalade potatisen samt en del av mjölken, då gryn och rotsaker få koka mjuka. Soppan afredes med hvetemjöl utrördt i resten af mjölken, afsmakas med salt.

Mycket god!

Recept från: Hemmansägarehustru Tilda Larsson, Hemlingby, Valbo, Gästrikland
Upptecknat: 1901 av Greta Wesslén (Uppsala, 29403:6)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se