Groft rågbröd från Djurö

Ingredienser
8½ kg sammalet rågmjöl
6 lit vatten
1 msk salt
5 öre jäst

Beredning
Dagen före tages jästen samt litet vatten o mjöl o lägges i blöt, så att jästen får lösas upp. Sedan ljummas vattnet, vilket slås på mjölet med saltet i, litet i sänder, under knådning o sist inarbetas jästen. Degen sättes därefter att jäsa på varmt ställe. Degen utbakas till ganska stora kakor, som naggas o får åter jäsa. Gräddas i vanlig järnspis i ganska stark värme. Blir ungefär 24 kakor.

Recept från: Fru Sofi Andersson, Runnmarö, Djurö, Uppland
Upptecknat:
1 augusti 1912 av Ingrid Bruce (Uppsala 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 12 maj 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se