Sundhetsbröd från Värmdö

Ingredienser
4 kg rågmjöl
2 kg vetemjöl
4 l kärn- el sötmjölk
4 msk hackade pomeransskal
5 öre jäst
Litet senap
1 tsk salt
Malen kryddpeppar
2 msk stött kardemumma
3 msk smält smör

Beredning
Mjölet, saltet, den ljumma mjölken, den upplösta jästen arbetas tillsammans och ställes att jäsa. Därefter inarbetas kryddorna och det mesta smöret. Degen kavlas ut, naggas och med mått uttages små runda kakor som får jäsa en gång på plåten, gräddas i varm ugn.

Recept från: Betty Larsson, Kammarholmen, Värmdö, Uppland
Upptecknat: Av Ella Bengtsson (Uppsala, 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se